Main content

Nejen čeští dobrovolníci v knihovně

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem se zapojila do tříletého projektu Dobrovolná služba v muzeu a knihovně. Projekt získal akreditaci MV ČR a jeho partnerem se stalo Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem. Je zároveň vysílající organizací dobrovolníků, kteří mají zájem pomoci knihovníkům v jejich práci. Dá se říci, že tato spolupráce je velice prospěšná.

Dobrovolníci nejen z řad studentů, ale i důchodců se plně zapojují do knihovnických činností. Do knihovny jich dochází průběžně patnáct. Provádějí donáškovou službu knih méně pohyblivým čtenářům, účastní se práce ve zvukové knihovně, která je též pobočkou ústecké knihovny. Velice si je chválí pracovnice v dětském oddělení, které spolu s nimi organizují různé formy akcí pro děti. Patří mezi ně mimo jiné i čtenářský klub.

V letošním roce rozšířila ústecká knihovna dobrovolnickou službu i o mezinárodní rozměr. Získala akreditaci České národní agentury Mládež. Ve středu 6. června přiletěla z Itálie Francesca Maria Donzelli a v Ústí nad Labem bude až do prosince. Je jí 26 let a pochází z Milána. Vystudovala archeologii a starověkou historii. Její hlavní náplní u nás je kromě pomoci knihovníkům také prezentace Itálie. Ústečané tak od ní uvidí dvě výstavy a několik tematických prezentací (literatury či reálií Itálie), z nichž první začala již v červnu. Dalším nemalým úkolem  F. M. Donzelli je navázat spolupráci s  ústeckou univerzitou a „rozběhnout“ italský studentský klub. Italka v dobrovolnické službě v knihovně je vlastně první cizinkou u nás v této profesi. Budeme rádi, když se povede tuto službu rozšířit i do dalších let.

-opk-