Main content

Od redakčního stolu

Milé čtenářky a čtenáři,

úvodní slova, která se vás na tomto místě již pravidelně snaží nalákat ke čtení, vznikala tentokrát v čase tak trochu přelomovém. V noci z 28. února na 1. března, kdy zároveň končily XXI. zimní olympijské hry. Do tmy zářil úplněk a počasí posledních dnů dávalo naději, že olympiáda ukončí i tentokrát celkem dlouhou a poctivou zimu. Poměrně otřelá slova, že „když něco starého končí, tak zároveň něco nového začíná“, nám v určitých situacích dávají sílu a chuť do dalších dnů. První jarní den je sice nyní v kalendáři ještě o pár stránek dál, ale až vyjde toto číslo Čtenáře, bude již za humny. Také proto vás na obálce vítá první jarní „mládě“, které se právě vyklubalo z vajíčka.

V knihovnách se ale na jaro nečeká a Březen - měsíc čtenářů je už v plném proudu.

I my v redakci jsme se snažili připravit třetí letošní číslo čtivě. Jestli se nám to povedlo, můžete posoudit na dalších stránkách. Četbě v různých podobách se věnují hned tři příspěvky. První z nich upozorňuje na zajímavý projekt a portál Čte(Sy)Rád: ČTEnářův Sympatický RÁDce, který nabízí pomoc při výběru té pravé knížky pro každého tápajícího zájemce o vhodnou četbu právě pro sebe.  

Podmanivý svět japonského komiksu vás lehce vtáhne do, v našem prostředí stále trochu tajuplného, světa mangy. Možná právě po jeho přečtení zjistíte, že komiksy opravdu nejsou jen pro děti. A pokud to už dávno víte, a manga má ve vaší knihovně své fanoušky, můžete se ponořit třeba do její historie.

Zajímavý pohled na četbu „červené knihovny“ nabízí Sociologie čtení o lásce. Anketa, na které je text založen, přináší mnohé zajímavé poznatky. Jedním z nich, který pravděpodobně můžete dosvědčit, je, že mezi zdroji získávání tohoto typu literatury vedou u čtenářek jednoznačně knihovny.

Na závěr jsem si nechala opět jednu malou novinku. V tomto čísle jsme zahájili pravidelnou spolupráci s vám jistě známým Klubem dětských knihoven. Doufám, že i v dětském oddělení si tak ve Čtenáři pokaždé najdete, co vás zajímá. A od měsíce dalšího snad potěšíme také novou rubrikou věnovanou „venkovským“ knihovnám.

Jaro plné inspirace přeje LENKA ŠIMKOVÁ.