Main content

Čte(Sy)Rád: ČTEnářův SYmpatický RÁDce

KLÁRA ZEMANOVÁ > 178656@mail.muni.cz  

Nová moderní možnost jak oslovit, zaujmout, pobavit, poučit, přilákat čtenáře?!

V dnešním světě, který lidem nabízí obrovské množství nejrůznějších stimulů a rychle dostupné zábavy, je třeba neustále připomínat, že četba a knihy by měly být nedílnou součástí běžného života každého člověka, protože ho obohacují o nepostradatelný aspekt, který nelze žádným jiným médiem plnohodnotně nahradit. V pomyslném boji s televizí, počítači, ICT a dalšími výdobytky moderní techniky knihy a knihovny však bohužel spíše ztrácejí. Je proto žádoucí všemi dostupnými prostředky podporovat čtenářství a vytvářet co nejpříhodnější podmínky pro návrat současného člověka ke knihám, četbě a tím i ke knihovnám a využívání jejich služeb.

Právě na těchto myšlenkách staví projekt Čtenářův sympatický rádce - či jednoduše Čte(Sy)Rád(www.ctesyrad.cz), který působí pod patronací Kabinetu Informačních studií a knihovnictví na FF MU. Tato veřejnosti on-line dostupná elektronická databáze na doporučování knih přináší informace o nejčtivějších a nejzajímavějších titulech a díky širokému tematickému záběru umožňuje, aby si kdokoli našel „tu pravou“ knihu pro sebe.

Čte(Sy)Rád - virtuální průvodce světem literatury

Najít vhodnou knihu, která by vyhověla vkusu a čtenářskému zaměření člověka, je v neustále narůstající knižní produkci stále složitější a běžného čtenáře může právě přehlcení „knihoprostoru“ obrovským množstvím titulů od četby odrazovat. Virtuální „knihovník“ Čte(Sy)Rád by mohl přispět k vyřešení tohoto problému - svým uživatelům dokáže poradit při výběru četby a usnadnit jim přístup ke knihám. Pomáhá čtenářům zorientovat se ve světě literatury a doporučí jim ty nejvhodnější tituly. Je důvěryhodným garantem kvality doporučovaných textů ve smyslu jejich čtivosti a lákavosti pro čtenáře. Na základě spolehlivých zdrojů (doporučení odborníků, statistiky, literární ceny, nejoblíbenější tituly slavných osobností) vytváří unikátní soubor těch nejčtivějších, nejzábavnějších a nejoblíbenějších knih pro každého čtenáře a každou příležitost. Jeho posláním je, aby každý člověk, který má zájem číst, ale nedokáže si sám zvolit knihu své „krevní skupiny“, byl díky němu schopný samostatně si vybrat ze širokého spektra literatury knihu, která ho čtenářsky zaujme.

Díky kombinaci pěti hlavních kategorií (každá z nich doporučuje ty „nej“ knihy z jiného hlediska) Čte(Sy)Rád poslouží nejrůznějším typům uživatelů. Je určen všem věkovým kategoriím, přičemž se zaměřuje jak na zkušenější, tak na slabší čtenáře a nečtenáře. Čte(Sy)Rád může být užitečný konzumentům literatury všeho druhu - vášnivým, znuděným, občasným i svátečním. Každá z výše zmíněných skupin v něm najde šikovného průvodce tím „svým“ labyrintem literatury. Na každou složku z této široké cílové skupiny je zaměřena některá z hlavních kategorií databáze: *Nejčtivější napříč žánry (z každého žánru to, co se bude číst nejlépe - jakési „best of“), *Statistický TOP (nejpůjčovanější a nejprodávanější knihy v ČR), *Literární ceny (tituly oceněné u nás i v zahraničí), *Nová krev (přehled začínajících českých autorů a jejich děl) a *Známé osobnosti doporučují (tipy na četbu od známých osobností). Pro oživení každou kategorii „moderuje“ jeden ze členů sečtělé kreslené rodinky Čtesyrádových.

Podrobnější informace nejen o samotné databázi, ale i o celém projektu naleznete na www.ctesyrad.cz/o_projektuwww.inflow.cz/ctesyrad a www.inflow.cz/ctesyrad-ctenaruv-sympaticky-radce.

Nové možnosti, které Čte(Sy)Rád přináší 

…pro uživatele

Součástí záznamu každé knihy ve Čte(Sy) Rádu je vždy náhled obálky a identifikační údaje knihy, anotace či informační text o ní, v některých případech i krátký úryvek z textu. Ale Čte(Sy)Rád není pouhým nudným seznamem doporučované literatury - nabízí mnohé další možnosti. Díky propojení s Jednotnou informační bránou (JIB) a službou Heureka je možné u každého titulu zjistit, ve které knihovně se konkrétní kniha nachází, respektive ve kterém internetovém knihkupectví je možné si ji výhodně zakoupit. Web nabízí také další speciální služby - odkazuje na plný text díla (pokud je on-line volně k dispozici), umožňuje podělit se o vlastní čtenářské tipy, vkládat komentáře k jednotlivým titulům nebo se seznámit s novinkami ze světa literatury či s nejlepšími audioknihami. Čerstvou novinkou jsou specializované tematické sady knih vztahující se k nejrůznějším významným událostem, výročím, koníčkům, zálibám apod., které vznikají vždy ve spolupráci s odborníky či zkušenými laiky, pohybujícími se v dané oblasti.

Čte(Sy)Rád na svém webu zpřístupňuje také originální bonusy zábavného charakteru. Tyto netradiční prvky jsou volně k dispozici - ke stažení, vystřižení, hraní… Jsou určeny pro četbymilovné uživatele každého věku, pro rodiny s dětmi, hravé dospěláky i pro všechny ostatní, kteří se rádi baví. Mohou si je stahovat nejen jednotliví uživatelé, ale jejich povaha přímo vybízí použít tyto zajímavé nenásilné hry a hříčky s čtenářskou a knihovní tematikou také v knihovnách při nejrůznějších akcích pro děti nebo je uplatnit jako originální pedagogické pomůcky pro oživení hodin literatury. Jedním z těchto bonusů je Čtenářův blo(g)k - ilustrovaný pracovní sešit, ve kterém si mohou nejen děti kreativně zaznamenávat obsahy přečtených knih, dalším jsou multifunkční originální hrací karty Čte-sy-rád s návodem na šest různých variant her (Kvarteto, Černý Petr, Sedma a jiné méně klasické karetní hry). Také hříčka Malý knihovník je nápaditým materiálem k hraní (nejen) pro nejmenší. Poskytuje dětem realistické rekvizity, aby si mohly hrát na knihovníka (knihovnu), podobně jako třeba na prodavače (obchod) či učitele (školu). Žádná omezení, žádná pravidla - prostě jen hraní a zábava.

…pro knihovny

Čte(Sy)Rád může být vhodným pomocníkem také pro knihovny. Databáze je zdrojem, který může každý čtenář využít při vyhledávání v on-line katalogu knihoven k ověření, zda si skutečně chce vypůjčit konkrétní titul. Díky své koncepci dokáže Čte(Sy)Rád plnit roli přívětivého knihovníka, který bezradnému čtenáři hravě poradí s výběrem titulu, jenž plně vyhovuje jeho čtenářským zájmům. V současnosti už většinou nelze při běžném provozu knihovny (ať už z kapacitních či časových důvodů) tuto službu zajistit pomocí lidských zdrojů, a proto on-line dostupný Čte(Sy)Rád může pro čtenáře představovat příjemnou alternativu.

Čte(Sy)Rád nabízí novou netradiční cestu, jak informovat (nejen) vlastní čtenáře o aktuálním dění ve vaší knihovně(o pořádaných akcích, novinkách ve fondu apod.). Čte(Sy)Rádův systém geografické lokalizace podle IP adresy každého uživatele webu automaticky určí jemu nejbližší knihovnu a nabídne aktuální informace o ní přímo na úvodní stránce. Momentálně je v systému geo-lokalizace zahrnuto více než 350 převážně městských knihoven. U většiny z nich se prozatím objevuje pouze automaticky generovaný text, ale každá knihovna má možnost sama si informace, které o ní budou na Čte(Sy)Rádu zveřejňovány, jednoduše upravovat. Stačí k tomu jediné - pomocí kontaktního formuláře na webu požádat o začlenění do systému (pokud vaše knihovna ještě zahrnuta není) a o poskytnutí přihlašovacích údajů. Ty vám budou obratem zaslány a vy se můžete pustit do editování novinek o vaší knihovně na Čte(Sy)Rádu.

Aby knihovny uspěly, jsou nuceny držet krok s dobou a při svém působení využívat i nové moderní nástroje, klasické služby doplňovat o méně tradiční aspekty spojené zejména s ICT, internetem apod. Nabízet alespoň některé služby on-line začíná být zkrátka nutností. Jednou z možností, kterou při tom mohou využít, je právě databáze Čte(Sy)Rád. Může to být prvním krokem - vhodným začátkem, jak nabídnout svým čtenářům a uživatelům víc, jak poskytovat komplexnější, lepší a dostupnější služby. Čte(Sy)Rád může obohatit paletu nabízených služeb o méně tradičný aspekt -možnost využívání služeb „sečtělého“ virtuálního knihovníka dostupného 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Posláním Čte(Sy)Rádu je tedy nejen služba tápajícím čtenářům, ale také pomoc zaneprázdněným knihovníkům, kterým dokáže určitým způsobem ulehčit práci a rozšířit jejich možnosti působení na čtenáře.

Zaujal vás Čte(Sy)Rád? Líbí se vám? Chtěli byste se zapojit do jeho propagace nebo se na jeho činnosti nějak podílet? Nejste si jistí, jak začít? Způsob, jak lze postupovat, najdete v Manuálu pro knihovnyna webu Čte(Sy)Rád (odkaz v zápatí stránek). Čte(Sy)Rád je teprve na začátku své kariéry virtuálního knihovníka, proto uvítáme jakékoliv připomínky, rady, náměty či návrhy spolupráce. Neváhejte a kontaktujte násna ctesyrad@gmail.com či prostřednictvím kontaktního formuláře na stránkách www.ctesyrad.cz.