Main content

KNIHOVNA BEZ BARIÉR: Nová role zvukových knihoven

 HELENA HUBATKOVÁ SELUCKÁ hubatkovaselucka@gmail.com

Termín „zvuková knihovna“ v sobě už dávno nezahrnuje jen samostatné a uzavřené oddělení, které nabízí služby výhradně osobám se zrakovým postižením. Nabídka jeho služeb je mnohem širší. Posledních deset let přineslo řadu změn, které posunuly obsah činnosti tohoto oddělení více ke čtenářům s různými typy specifických potřeb. Co se ale nemění, je úzká spolupráce s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé Karla Emanuela Macana v Praze (dále jen KTN).1

Hlavní náplní činnosti KTN je zpřístupňování kulturního dědictví osobám nevidomým a těžce zrakově postiženým, a to v Braillově písmu, prostřednictvím zvukových záznamů, reliéfní grafiky či digitálních textů. Představuje to rozsáhlou sbírku, která zahrnuje knižní tituly z běžné nakladatelské produkce, zvukové časopisy2 a odbornou literaturu, sloužící zrakově postiženým žákům základních, středních i vysokých škol, ale i reliéfní grafiku zaměřenou na ilustrace knih a učebnic pro děti, obrazových publikací typu atlasy, kalendáře, pohlednice, hudebniny. Ne všechny typy zmíněných dokumentů mají uplatnění v knihovnách, ale chystá-li se knihovna spolupracovat např. se školou pro děti se zrakovým postižením a připravovat pro ně vzdělávací programy, je dobré vědět, kam se můžete obrátit. Materiály můžete využít i v opačném případě – chcete-li přiblížit většinové populaci možnosti vzdělávání osob se zrakovým postižením.

Spojíme-li již existující fond KTN se zvukovými dokumenty z běžné distribuční sítě, přidáme tištěné publikace o problematice zrakových (i jiných) postižení, půjčování čteček, knihy a časopisy tištěné velkým písmem, dokumenty v elektronických formátech, knihy v Braillově písmu a filmy s komentářem pro zrakově postižené3, vznikne tak poměrně rozsáhlý fond.

KTN v současnosti spolupracuje s 68 knihovnami v České republice a jednou na Slovensku, což podle mého názoru není mnoho. Celou její produkci po jedné kopii zdarma dostávají zvuková oddělení v šesti knihovnách (Hradec Králové, Ústí nad Labem, Plzeň, Strakonice, Brno a Ostrava). Tyto knihovny mají striktně dáno, že jejich fond je určen výhradně osobám se zrakovým postižením. Ty se při bezplatné registraci do knihovny musí prokázat potvrzením od odborného lékaře nebo průkazkou ZTP/P.

Jedná se o poměrně velké knihovny, jejichž služby pro osoby se zrakovým postižením jsou již zavedené. Dlouhodobá praxe v těchto knihovnách a vývoj knihovnických služeb je přivedl k rozdílným formám, které jednotlivá zvuková oddělení mají.

Označení „pro nevidomé a slabozraké“

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně působí Knihovna pro nevidomé a slabozraké4, která byla původně samostatným oddělením, ale v roce 2011 se spojila s Hudební knihovnou. Knihovna tak dostala větší bezbariérový prostor a mohla rozšířit nabídku svých služeb. Stejné spojení můžete najít např. v Městské knihovně Louny5, Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně6 nebo Knihovně Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou7.

Zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké v Knihovně města Hradce Králové8 je samostatným oddělením knihovny. Kromě tradiční nabídky fondu je i půjčovnou tyflopomůcek a hmatových her. Pod stejným názvem najdete specializované oddělení např. v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem.9 Pod označením Knihovna pro nevidomé najdete toto oddělení ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje10 a např. Šmidingerově knihovně ve Strakonicích11. Obě pracoviště mají na svých webových stránkách uvedeno, že jsou krajskou půjčovnou zvukových knih.

Tyto knihovny na svých webových stránkách uvádějí, že půjčují zvukové knihy z produkce KTN výhradně osobám se zrakovým postižením.

Označení „zvuková knihovna“ v přeneseném významu

Označení zvuková knihovna používá například Chomutovská knihovna12, která má toto oddělení spojené s čítárnou. Dalšími knihovnami, které mají takto označené oddělení, je např. Městská knihovna Trutnov13, ve Vědecké knihovně v Olomouci je toto oddělení součástí Multimediální studovny14, v Knihovně Petra Bezruče v Opavě je součástí Mediatéky15.

Nový termín přináší Městská knihovna Kutná Hora, která nabízí službu Audioknihovna. Jedná se o část oddělení cizojazyčné a regionální literatury a její součástí je i fond KTN.16 Audiovizuální oddělení nabízí také např. Městská knihovna Benešov.17

Nabídka zvukových knih je v Knihovně Matěje Mikšíčka Dačice uvedena v nabídce služeb – služba pro seniory a je součástí nabídky oddělení pro dospělé18, stejně je fond součástí nabídky oddělení pro dospělé i v Knihovně Humpolec.19 Všechny tyto knihovny využívají fond KTN k půjčování pouze osobám se zrakovým postižením při dodržení výše uvedených pravidel.

Označení „pro handicapované“

V Knihovně města Ostravy mají také Zvukovou knihovnu pro nevidomé a slabozraké20, která nabízí své služby osobám nejen se zrakovým postižením. Tomu je také uzpůsoben nabízený fond, který vybrané dokumenty (časopisy, audioknihy z jiné produkce než KTN) nabízí i dalším skupinám osob se specifickými potřebami.21

Stejný postup, tedy Oddělení pro handicapované, zvolila např. Krajská knihovna v Karlových Varech22 nebo Krajská knihovna Vysočiny23, označení Zvuková knihovna pro zdravotně postižené používá Městská knihovna v Třebíči24. I tyto knihovny využívají a půjčují fond KTN také osobám s jiným než zrakovým postižením, pokud splní podmínky určené knihovním řádem dané knihovny (viz níže). Patří sem např. čtenáři s dyslexií nebo lidé s omezenou hybností rukou.

Knihovna nejen pro osoby se zrakovým postižením

KTN udělala v posledních letech pro zpřístupnění svého rozsáhlého fondu i ve směru k osobám se zdravotním postižením (tedy nejen osobám se zrakovým postižením) velký vstřícný krok, a to na základě uzavření smlouvy o spolupráci a zvolení úhrady: formou paušálního celoročního poplatku, který se odvíjí od počtu obyvatel dané obce/města, nebo poplatku za vynaložené náklady (knihovna si vybírá jen určité tituly, o které má zájem). Poměr knihoven, které volí některou z výše zmíněných forem spolupráce, je 2:3.

Zpřístupnění fondu KTN osobám se zdravotním postižením je možné za splnění uvedených podmínek:

— knihovna uzavře s KTN smlouvu o spolupráci;

— fond je čtenářům k dispozici zdarma;

— podmínkou půjčování je splnění podmínek registrace do knihovny, doplněné o vyjádření lékaře.

Každá knihovna si v knihovním řádu určí, jakým způsobem bude mít tato pravidla nastavena, např. může vyžadovat potvrzení odborného lékaře nebo konkrétní organizace, která zastřešuje osoby se specifickými potřebami, o tom, že její zdravotní stav znemožňuje četbu knih v klasické tištěné formě.25

V jiné formulaci najdete v podmínkách, že se čtenářem zvukové knihovny může stát pouze osoba se zrakovým či jiným zdravotním postižením, jež znesnadňuje či znemožňuje čtení knih v tištěné podobě nebo běžným způsobem. Tuto skutečnost je nutno doložit potvrzením odborného či praktického lékaře, předložením průkazu ZTP/P, případně potvrzením Tyflocentra, SONS ČR či jiné organizace pro nevidomé a slabozraké.26

Smluvní paušály pro stahování zvukových knih přes internet pro osoby se zdravotním postižením jsou nabízené veřejným knihovnám ve výši podle počtu obyvatel jednotlivých obcí a měst:27

Z celkového počtu knihoven, které využívají fond KTN (mimo šesti knihoven s celou produkcí fondu), zpřístupňuje fond pro osoby se specifickými potřebami (nejen se zrakovým postižením) asi 5 % knihoven.

Přístup do Digitální knihovny KTN

KTN na svých webových stránkách nabízí katalog Biblio, ve kterém je možné vyhledávat v jejím fondu, a to v různých formátech, podle literárního žánru či typu dokumentu. V rámci této části je dostupný rejstřík autorů, načitatelů a seznam nových titulů. Samozřejmostí je vyhledávání v celém záznamu dokumentu. Seznam výsledků je možné řadit podle: autor a název/název a autor nebo podle data. Po přihlášení do Digitální knihovny (na základě uzavření smlouvy o spolupráci s KTN získá knihovna přihlašovací údaje) si může knihovna stáhnout požadované dokumenty ve formátu MP3. V katalogu je uvedeno více než 18 000 záznamů.

Co všechno knihovny musely?

Mezi knihovny, které nabízejí své služby osobám se zdravotním postižením, patří ještě např. knihovny v Chebu, Sokolově, Turnově, Mladé Boleslavi, Kladně, Táboře, Havlíčkově Brodu, Třebíči, Hodoníně, Bučovicích, Valašském Meziříčí, Zlíně, Vsetíně a Ostravě28.

Oslovila jsem tyto knihovny s dotazem, zda se jim osvědčilo rozšíření nabídky fondu od KTN a jaké bylo potřeba udělat změny v knihovně, aby vše mohlo dobře fungovat. Některé z odpovědí:

Bylo potřeba upravit nejen znění knihovního řádu a všech dokumentů týkajících se přihlášení nového uživatele Zvukové knihovny pro zdravotně znevýhodněné. Také bylo potřeba aktualizovat formuláře již stávajících uživatelů, upravit informace na webu, proškolit všechny pracovníky služeb.

Postupně klesá počet čtenářů se zrakovým postižením, proto jsme tuto nabídku v knihovně ocenili, můžeme nabídnout fond i dalším osobám se zdravotním znevýhodněním, které nemohou běžně číst. Je však nutná pravidelná propagace. Museli jsme nové zvukové knihovně najít bezbariérové prostory, nyní je součástí přednáškového sálu.29

 

1 Knihovna a tiskárna pro nevidomé a slabozraké K. E. Macana [online]. [cit. 2021-04-26] Dostupné z: https://www.ktn.cz/intro.

2 KTN vydává tři časopisy v bodovém písmu: Literární pohledy, Záškolák (pro děti školního věku), Křesťanská orientace. Pro externí zadavatele zpracovává 13 časopisů v bodovém písmu a 11 zvukových časopisů, které vydává redakce časopisu Zora při SONS, LORM, LIBE a Farní charita.

3 Průzkum dostupnosti služeb knihoven uživatelům se specifickými potřebami 2020 [online]. Praha: Národní knihovna, 2020, s. 36. [cit. 2021-04-26] Dostupné z: https://ipk.nkp.cz/docs/zprva_handicap_2020.pdf.

4 Knihovna Jiřího Mahena v Brně [online]. c2009-2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.kjm.cz/knihovna-pro-nevidome.

5 Městská knihovna Louny [online]. c2011 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.mkl.cz/knihovna/oddeleni-knihovny/hudebni-oddeleni.

6 Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně [online]. c2009-2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://knihovna.jicin.cz/hudebni-oddeleni/.

7 Knihovna Matěje Josefa Sychry [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: http://www.knihzdar.cz/sluzby/hudebni-a-zvukova-knihovna/.

8 Knihovna města Hradce Králové [online]. c2012 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.knihovnahk.cz/pro-verejnost/pujcovny/zvukova-knihovna.

9 Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.svkul.cz/oddeleni-a-pobocky/lidova-cast/zvukova-knihovna/.

10 Studijní vědecká knihovna Plzeňského kraje [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://svkpk.cz/pro-verejnost/knihovna-pro-nevidome/.

11 Šmidingerova knihovna Strakonice [online]. c2016 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.knih-st.cz/content/zvukova-knihovna.

12 Chomutovská knihovna [online]. c2015-2021 [cit. 2021-04-26] Dostupné z: https://www.chomutovskaknihovna.cz/sluzby/zvukova-knihovna.

13 Městská knihovna Trutnov [online]. c2016 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.mktrutnov.cz/sluzby/zvukova-knihovna/.

14 Vědecká knihovna v Olomouci [online]. c2008-2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.vkol.cz/zvukova-knihovna.

15 Knihovna Petra Bezruče v Opavě [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://kpbo.cz/mediateka/.

16 Městská knihovna Kutná Hora [online]. c2009-2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.knihovna-kh.cz/sluzby/zvukove-knihy/.

17 Městská knihovna Benešov [online]. c2000-2017 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: http://www.knihovna-benesov.cz/informace/obecne/audiovizualni-oddeleni.html.

18 Knihovna Matěje Mikšíčka Dačice [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.mkdac.cz/sluzby/oddeleni-pro-dospele/.

19 Knihovna Humpolec [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: http://infohumpolec.cz/knihovna/oddeleni-knihovny/oddeleni-pro-dospele-ctenare.html.

20 Knihovna města Ostravy [online]. c2009 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: http://www.kmo.cz/www/cz/zvukova-knihovna-pro-nevidome-a-slabozrake/.

21 KMO pro handicap: Knihovna města Ostravy [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: http://www.kmoprohandicap.cz/.

22 Krajská knihovna Karlovy Vary [online]. c2020-2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.knihovnakv.cz/oddeleni-pro-handicapovane-p66.htm.

23 Krajská knihovna Vysočiny [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.kkvysociny.cz/oddeleni-knihovny/odd-specializovanych-sluzeb/

24 Městská knihovna v Třebíči [online]. c2005-2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: http://www.knihovnatr.cz/cze/knihovna-hasskova/zvukova-knihovna-pro-zdravotne-postizene/.

25 Městská knihovna Sokolov [online]. c2021 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.mksokolov.cz/zvukova-knihovna.

26 Středočeská vědecká knihovna v Kladně [online]. c2017 [cit. 2021-04-26]. Dostupné z: https://www.svkkl.cz/pro-ctenare/pro-zdravotne-znevyhodnene-uzivatele.

27 ČECHOVÁ, Briana. Prosba o spolupráci KTN [elektronická pošta]. Message to: hubatkovaselucka@gmail.com 26. 4. 2021 [cit. 2021-04-26] Osobní komunikace.

28 V tomto případě se jedná o Moravskoslezskou vědeckou knihovnu.

29 JANOŠOVÁ, Petra: Služby Zvukové knihovny. [elektronická pošta]. Message to: hubatkovaselucka@gmail.com 27. dubna 2021 [cit. 2021-04-28] Osobní komunikace (kráceno).