Main content

PRŮZKUMY: Příprava výstavby a rekonstrukce knihoven v letech 2021–2027

VLADANA PILLEROVÁ vladana.pillerova@nkp.cz

Celostátní průzkum proběhl v období leden–únor 2021. Jeho hlavním cílem bylo získat informace o připravovaných stavbách, rekonstrukcích a dalších investičních akcích knihoven v letech 2021 až 2027 zejména s vazbou na připravovaný program IROP 2 a další dotační programy. Účastníci průzkumu byli informování o základním zaměření IROP 2.1 Výzva k vyplnění webového dotazníku byla zveřejněna v knihovnických elektronických konferencích a také prostřednictvím Sdružení místních samospráv a Svazu měst a obcí.

Účast knihoven

Průzkumu se zúčastnilo 388 knihoven. Největší část tvoří malé neprofesionální knihovny (220) a menší profesionální knihovny (111), dále se zúčastnilo 34 knihoven pověřených regionálními funkcemi a devět krajských knihoven. Specializované knihovny tvořily zanedbatelnou část, odpovědělo jich pouze 9 plus 5 vysokoškolských (viz Graf 1).

Typ projektu

O jakém konkrétním projektu knihovna uvažuje, bylo téma další otázky. Knihovny mohly vybrat více možností, projekty mohou zahrnovat několik položek z dané nabídky. Typ projektu je důležitý z hlediska objemu financí i případného zaměření dotačních programů (viz Graf 2).

Největší objem projektů je zaměřen na modernizaci interiérů (51 %), případně na technické vybavení knihovny (29 %). Co se týče samotných budov knihoven, 27 % knihoven se chystá rekonstruovat stávající objekt knihovny a 20 % plánuje rekonstrukci jiného objektu pro potřeby knihovny. Projekt na stavbu nové budovy knihovny má v plánu 10 % knihoven. Často knihovny uvedly více typů projektů najednou (např. modernizace interiéru + vybudování návštěvnického centra + úprava venkovních prostor). Některé knihovny uvedly více možností spíše proto, že nemají jasno v tom, jaký konkrétní projekt nakonec podají, a čekají na vyhlášení konkrétních výzev.

Příprava projektu

Průzkum měl také zmapovat, v jakém stádiu se připravované projekty nacházejí (viz Graf 3).

Průzkum ukázal, že většina projektů se nachází v počátečním stádiu, tzn. knihovna teprve o záměru na projekt jedná se zřizovatelem (36 % knihoven) nebo již byl záměr alespoň zřizovatelem schválen (26 %). Podklady pro investiční záměr nebo architektonickou studii má vypracováno 16 % knihoven, projekt ve fázi pro stavební povolení 14 % knihoven. V pokročilejších fázích projektu, jako je výběrové řízení na zhotovitele nebo architektonická soutěž, se nachází pouze minimum knihoven. Přitom připravenost projektu je zásadní pro včasné reagování na výzvy a získání dotace.

Předpokládaný rok zahájení a ukončení realizace projektu

Nejčastěji knihovny plánují zahájit realizaci projektu v tomto roce (30 %) a v příštím roce 2022 (36 %), příp. v roce 2023 (17 %). Pokud jde o ukončení projektu, nejvíce knihoven (24 %) plánuje ukončit projekt již v roce 2022 a v roce 2023 (22 %). Realizace projektů je tedy většinou naplánována na roky 2021–2022/2023, příp. 2022 až 2023/2024, to ale příliš nekoresponduje s připraveností projektů. V minulé otázce se spíše potvrdilo, že projekty knihoven se nacházejí v prvotních fázích, např. v jednání se zřizovatelem. Je nutné mít na paměti, že celý proces přípravy projektu může zabrat i několik let.

 

Celkem 388 knihoven, které se účastnily průzkumu, má v plánu realizovat 397 projektů v celkové výši téměř 9,5 miliardy Kč (viz Tabulka 1). Největší podíl v tomto objemu představují krajské knihovny (4 miliardy Kč), kde najdeme finančně náročné projekty, jako je výstavba nových budov knihoven nebo rekonstrukce stávajících budov knihoven. Také ve skupině knihoven pověřených výkonem regionálních funkcí se několikrát objevují projekty na výstavbu nové budovy knihovny a rekonstrukce, a s objemem 2,6 miliardy Kč je tak druhou finančně nejnáročnější skupinou

. 

Kvůli různorodosti projektů a velkému finančnímu rozpětí plánovaných projektů (50 tisíc – 1,5 miliardy Kč) není výpočet průměrné finanční výše projektu směrodatný. Po rozdělení podle výše rozpočtu se ukazuje, že téměř polovina projektů (49 %) je menších, ve výši do jednoho milionu Kč. Druhou polovinu tvoří projekty nad jeden milion Kč, z nich 23 % přesahuje 10 milionů Kč (viz Graf 6).

Využití dotačních programů

Další důležitá otázka byla směrována ke zjištění, zda knihovny plánují využít dotační programy při realizaci svých projektů. Více než tři pětiny knihoven to plánují (viz Graf 7).

Nejčastěji se knihovny chystají využít dotační programy IROP, celkem 59 % knihoven v průzkumu plánuje využít IROP pro knihovny s regionální funkcí, IROP v rámci MAS a nebo IROP pro knihovny se specializovaným fondem. Dalších 30 % knihoven, většinou neprofesionálních, má v plánu využít Program obnovy venkova, 14 % pak doplňkově program VISK.

Program IROP 2

Dotační program IROP, který je v gesci Ministerstva pro místní rozvoj, bude v dalším programovém období v letech 2021–2027 podporovat (mimo jiné) také výstavbu a rekonstrukce knihoven.

Návrh programového dokumentu navrhuje zaměření projektů na revitalizaci, odbornou infrastrukturu a vybavení pro činnost kulturních památek, muzeí a knihoven přispívajících k ochraně kulturního dědictví, a to zejména na:

— revitalizaci památek,

— expozice,

— depozitáře,

— technické zázemí,

— návštěvnická centra,

— edukační centra,

— restaurování, vybavení pro konzervaci a restaurování,

— evidenci a dokumentaci sbírkových fondů, včetně zařízení pro digitalizaci a aplikační software,

— technické vybavení knihoven,

— parky u památek a parkoviště u památek.

Zájem o využití dotačního programu IROP uvedlo v průzkumu téměř 60 % knihoven. Celková finanční hodnota projektů knihoven činí 5,1 miliardy korun (viz Tabulka 2).

Vyhlášení výzvy se plánuje ke konci roku 2021. Načasování bude záležet také na průběhu vyjednávání programu s Evropskou komisí. Původně byl tento program zaměřen na dvě skupiny knihoven:

— knihovny vykonávající regionální funkce a základní knihovny se specializovaným fondem,

— profesionální knihovny (podmínka – podpora knihoven na území MAS).

Na základě výsledků tohoto průzkumu probíhá jednání o tom, zda bude zaměření projektu rozšířeno na knihovny působící ve městech s 10 000 a více obyvateli. O tomto novém zacílení bude pravděpodobně jednat Ministerstvo pro místní rozvoj s Ministerstvem kultury v meziresortním připomínkovém řízení.

Maximální podpora jednoho projektu by neměla přesáhnout 80 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Evropský příspěvek by měl být 70 % v tzv. přechodových regionech (Plzeňský, Jihočeský, Středočeský, Jihomoravský a Vysočina) a 85 % v tzv. méně rozvinutých regionech (ostatní kraje). Podle současného návrhu Ministerstva financí by mělo dorovnání ze státního rozpočtu v přechodových regionech rovněž činit 85 %, což znamená, že spoluúčast žadatele bude 15 % rozpočtu. Podpora pro knihovny na území hl. m. Prahy nebude možná.

Důležité samozřejmě bude, jaký bude celkový objem financí ve výzvě programu IROP 2. Průzkum ukázal, že knihovny a jejich zřizovatelé plánují mnoho projektů, menších i větších, což je pozitivní zpráva pro rozvoj českého veřejného knihovnictví. Důležitá však zůstává otázka připravenosti projektů. Připravenost projektu a také jeho kvalita je důležitým předpokladem pro rychlou reakci na vyhlášení výzvy a následnou realizaci projektu. Rekonstrukce, modernizace a výstavba knihoven jsou finančně náročné projekty a každý zřizovatel, který je má v plánu realizovat, by měl být schopen využít dotační programy na podporu těchto projektů.

1 Podrobněji viz příspěvek: RICHTER, Vít: Knihovny mají šanci získat podporu na výstavbu a rekonstrukci ze strukturálních fondů EU. Bulletin SKIP [online], 2019, č. 2. Dostupné z: https://bulletinskip.skipcr.cz/vsechna-cisla/prohlizet-cisla/2019-rocnik-28-cislo-2/knihovny-maji-sanci-ziskat-podporu-na-vystavbu.