Main content

KNIHOVNY V NOVÉM: Knihovna v Medlánkách

ŠÁRKA ONDRUŠKOVÁ medlanky@kjm.cz

Brno-Medlánky byla do roku 2017 jedna z posledních městských částí, která neměla svoji pobočku Knihovny Jiřího Mahena. Zastupitelstvo městské části pro ni dlouho hledalo vhodný prostor a diskutovalo o potřebnosti mít zde knihovnu jako součást komunitního života – a to nejen s občany, ale i se zastupiteli města Brna. Potřeba pobočky knihovny vzešla i přímo od zástupců obyvatel při zpracování Auditu Family Friendly Community.

Společenské centrum Sýpka

Budova společenského centra Sýpka se nachází v centru městské části. Jedná se o původní barokní zástavbu panského dvora asi z roku 1654. Statek byl roku 1948 po majetkové reformě převeden do majetku státu. Objekt se dříve využíval k ustájení domácích zvířat jako stáj, konírna a sýpka. V objektu byla v říjnu roku 2000 provedena rozsáhlá rekonstrukce a přistavěny některé části. Od tohoto roku slouží objekt pro společenské události této městské části Brna, a to ve velkém sále ve druhém nadzemním podlaží a také ve zrekonstruované společenské místnosti v prvním patře, která slouží jak pro zasedání místního úřadu, tak pro konání svateb, vítání občánků a podobných společenských událostí. Za touto místností se nacházela místnost využívaná jako sklad údržby města.

Po přestěhování údržby do vhodnějších prostor se toto místo nabízelo jako vhodný kandidát pro zbudování malé medlánecké pobočky Knihovny Jiřího Mahena. Do té doby totiž pobočka v Medlánkách nebyla a zájemci o literaturu museli navštěvovat jiné pobočky – nejblíže v sousedních Řečkovicích či v Králově Poli.

Samotná městská část zrekonstruovala prostory v objektu kulturního centra Sýpka celkem za cca 2,3 milionu korun a knihovně se podařilo získat finanční podporu statutárního města Brna ve výši cca 1 milion korun na vybavení pobočky, nákup knihovního fondu a zajištění automatizace provozu.

Největší výzvou rekonstrukce pak byla izolace podlah od vlhkosti a zasolení z původních podlah, a to při zachování původních sloupů, které dávají místnostem v přízemí společenského centra charakteristický rys.

Vznik nové knihovny a její prostory

Výsledek rekonstrukce splnil veškerá očekávání nejen zastupitelů, ale hlavně návštěvníků a uživatelů knihovny, kteří si ji velmi oblíbili. Pobočku využívají zájemci všech generací. Je bezbariérová, umožňuje tedy vjezd kočárku i invalidního vozíku. Knihovnu navštěvují děti již od narození, s rodiči se účastní projektu Bookstart (první krůčky s knihou). Děti z mateřské školy i základní školy jsou častými návštěvníky nejen na vzdělávacích a kulturních programech, ale také velmi rády navštěvují knihovnu ve svém volném čase. Vždyť více než polovinu všech zaregistrovaných čtenářů tvoří právě děti do patnácti let! Pro střední i starší generaci se nabízí i žánrově velmi pestře zastoupená nabídka knih, která se pravidelně aktualizuje a doplňuje knihami z výměnného fondu.

 

S krásně a citlivě zrekonstruovaným prostorem se musí zacházet kreativně. Miminka a batolata se mohou pohybovat na kobercích, které jsou určeny pouze na akce s těmito nejmenšími, a po jejich odchodu se uklízejí. Děti ze školky i z první a druhé třídy pak sedí na plastových „schůdcích“. Starší děti, které už potřebují trochu víc prostoru, sedávají na polštářích. Ovšem pro druhý stupeň škol se již na vzdělávací pořady využívá sousedící místnost, bývalá konírna.  Tento prostor se skvělou akustikou slouží zejména pro besedy. Je možné využít promítací techniku a zvolit formu komentovaných prezentací. Žáci při besedách pohodlně sedí na židlích. V konírně také probíhají besedy se spisovateli nebo cestovatelské pořady pro dospělé. Ale i ti nejmenší se sem dostanou – v důstojném a vznešeném prostoru jsou prvňáčci pasováni královnou či králem na čtenáře a rytíře literatury. 

Pobočka je vybavena moderními technologiemi, před vchodem je umístěn návratový box na knihy. Rodiny s malými dětmi ocení kontaktní místo Family Point s přebalovacím pultem a prostorem pro společnou hru, poznávání a zábavu a oddělený dětský koutek. Samozřejmostí je přístup k internetu pro veřejnost, zájemci o vzdělávání využívají studijní místa.

V létě knihovna plní také nezastupitelnou funkci. V době, kdy je venku opravdu vedro, je místem, kde se díky tlustým zdem udržuje příjemný chlad, a i to motivuje zejména maminky s dětmi k delšímu zastavení a nabrání síly.

O tom, že je knihovna již nezastupitelnou součástí komunitního života v Brně-Medlánkách, svědčí i ocenění, která knihovna za rok 2020 získala, kdy se stala TOP komunitní knihovnou Jihomoravského kraje. Díky této výhře se mohou děti v dětském oddělení pohodlně rozvalit na čtenářském sedacím vaku, který je u všech velmi oblíbený.

 

 

  

Foto: Blanka Teplanová