Main content

KONCEPČNÍ MATERIÁLY: Ustojí Koncepce rozvoje knihoven mávnutí křídel černé labutě?

LENKA HANZLÍKOVÁ  lenka.hanzlikova@mlp.cz

Zásadní otázku položil účastníkům seminář CASLIN 2021, který se tentokrát uskutečnil v Blansku 12.–16. 9. 2021. Organizující knihovnou byla Moravská zemská knihovna v Brně. Jistě netřeba připomínat, že aktuální Koncepce rozvoje knihoven v České republice byla schválena vládou v létě roku 2020. Vročení je to tedy poměrně nedávné. Přesto účastnice a účastníci semináře dostali zadání podrobit její obsah důkladné revizi s ohledem na technologické a společenské změny posledních dvou let.

Teorie černé labutě Nassima Taleba pracuje s neočekávanými a nepředvídatelnými událostmi, které významně ovlivní společnost, technologie a životy lidí. Po dvou letech celosvětové pandemie víme, že zdánlivě nemožné se může stát skutečností a jaké přímé dopady na naše životy to má. I když sám Nassim Taleb pandemii koronaviru za černou labuť nepovažuje, je to událost, která reálně ovlivnila nejen osobní životy lidí po celém světě, ale také širší společenské vztahy, svět obchodu, vzdělávání i vědy. Proto se 25. ročník semináře CASLIN zaměřil na otázky, jak v nejbližších letech dopady pandemie ovlivní činnost knihoven a zda se právě probíhající ekonomické, společenské i technologické změny dostatečně odrážejí ve stávající koncepci.

Vybaveni fakty i metodologií pustili se účastníci do práce, aby splnili zadání, a s použitím metody Scenario Planning upravené na míru semináře připravili teze pro velmi blízkou budoucnost. Časovou hranicí pro přemýšlení byl rok 2027. Rok byl zvolen záměrně a odpovídá konci platnosti stávající koncepce. Výsledné teze nabízejí velmi stručná, ale nosná doporučení knihovnám, čemu se začít věnovat hned a na co zaměřit svou pozornost i do budoucna. Minimálně v rovině úvah a rozvojových plánů.

Aktuálně se teze projednávají na úrovni Ústřední knihovnické rady a porovnávají s obsahem stávající koncepce, případně jsou vznášeny návrhy na doplnění či úpravy textu. Níže si dovolím vybrat pár témat, která mají potenciál pro další diskuzi a rozvoj:

— bezbariérový přístup veřejnosti ke vzdělávání;

— budování důvěryhodnosti a zasypávání příkopů (sociálních, digitálních);

— podpora mediální gramotnosti;

— resilience (odolnost proti IT útokům, aktualizace strategických dokumentů, zaměstnanci a různorodost pozic a kvalifikací);

— bezkontaktní služby a digitální obsah;

— sdílení know-how a silná centrální podpora rutinních činností knihoven;

— profesionalizace marketingu a PR knihoven.

Více o semináři CASLIN a závěrech ročníku 2021 včetně prezentace s kompletním přehledem všech tezí naleznete na www.caslin.net. Více o aktuální Koncepci rozvoje knihoven ČR na www.koncepce.knihovna.cz