Main content

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Obecní knihovna Pavlovice u Přerova

MARIE HENSLOVÁ  knihovna.pavlovice@seznam.cz 

Knihovna v Pavlovicích patří mezi malé vesnické knihovny s necelými dvěma sty pravidelných čtenářů. Pracují v ní dva knihovníci. Má stálou výpůjční dobu a i v letních měsících si čtenáři mohou vypůjčit knihy podle svého vkusu a zájmů. Interiér knihovny je po rekonstrukci. Prostor je rozčleněn na půjčovnu se dvěma pracovišti pro veřejnost s internetovým připojením, výstavy, tvoření; vzdělávací akce probíhají v klubovně, v čítárně se konají knihovnické lekce pro děti a je doplněna antikvariátem z darovaných knih.

Jsme zapojeni do cirkulačního programu knihoven, což umožňuje určitou pestrost a obměnu titulů. Díky velké podpoře obce každý rok získáváme nové knihy do stálého fondu, které vybíráme na základě požadavků čtenářů a nabídky knižního trhu.

V prostředí knihovny probíhají různé kulturní akce. Zveme spisovatele, pořádáme čtenářská odpoledne s pohoštěním, klubovnu využívají k setkání některé místní spolky. V malé vstupní hale jsme vytvořili zázemí pro řidiče veřejné dopravy, aby zde mohli příjemně trávit přestávku. Máme tak dokonalý přehled o jízdních řádech autobusů.

Poslední rok byl velmi nepříznivý pro pořádání společenských setkání. Pokud to epidemiologická situace dovolovala, měli jsme v Pavlovicích otevřené knihovnické okénko, a tak jsme umožňovali alespoň malé rozptýlení lidem, kteří většinu svého volného času museli trávit v domácím prostředí. Knihy jim do života přinášely radost a povzbuzení.

Nepříznivého období využilo zastupitelstvo obce v oblasti kultury k rekonstrukci kulturního domu a s ním i knihovny. Máme nová okna s velkými parapety, které poskytují místo k přehlednému rozložení knih hlavně pro děti, pro které jsou vizuální vjemy velmi důležité. V knihovně jsou také nové radiátory, místnosti jsou vymalované. Vracející se čtenáři mají pěkné a bezpečné zázemí pro půjčování knih.

Pravidelné testování a také stav, kdy se ve škole nevyskytli covidově pozitivní žáci ani učitelé, umožnilo setkávání malých třídních kolektivů v prostorách klubovny. Pořádali jsme knihovnické lekce pro školní děti a ilustrace k přečteným literárním ukázkám posloužily k výzdobě. Protože knihovna byla pro děti na dlouhou dobu jediným spojením s kulturou, uspořádali jsme zde i individuální výstavu výtvarně nadaného žáka naší školy Jana Zábranského (ve svém volném čase navštěvuje ZUŠ v Lipníku nad Bečvou). Zařadil se i do projektu mladých výtvarníků na obnovu brněnské čtvrti zvané Bronx. Výstavu postupně navštívily třídní skupiny žáků a v pátek při půjčování knih i širší veřejnost.

Podařilo se nám vyhodnotit projekt Knížka pro prvňáčka. Účastníme se i programu S knihou do života a do knihovny chodí i malé děti se svými rodiči. Tradiční Vítání občánků se uskutečnit nemohlo, ale mladí rodiče si chodí půjčovat knihy pro nejmenší děti k prohlížení a odbornou literaturu o výchově.

Pavlovická knihovna spolupracuje s Místní akční skupinou Moravská brána. Jeden z jejích projektů, místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání v naší oblasti podporuje čtenářskou gramotnost a do podpory zařazuje i knihovny spádových obcí. Letos proběhla literárně-výtvarná soutěž Komiksománie 2021, kterou žáci z Pavlovic vyhráli. Součástí výhry bylo i sponzorování „grilovačky“ v přírodě, která předcházela Noci s Andersenem. Tato tradiční akce se v Pavlovicích po roční přestávce uskutečnila, i když opožděně v letním období.

Plánujeme i obnovení besed. Prvním pozvaným hostem byl přerovský kreslíř a básník Lubomír Dostál, kterého jsme pozvali na Noc s Andersenem. Na podzim se snad uskuteční dlouho odkládané setkání se spisovatelkami Petrou Braunovou a Helenou Beránkovou.