Main content

TÉMA: Dezinformace: Přehled české dezinformační scény

MICHAELA MRÁZOVÁ michaela.mrazova@msvk.cz

Jak vypadá česká dezinformační scéna? Jakými kanály se šíří? A jací jsou její aktéři? Tento text si neklade za cíl vytvořit komplexní analýzu, ale pokouší se spíše o zjednodušený přehled se záměrem upozornit na některé jevy.

Jedno z možných pojmenování současného světa je doba postfaktická. Jak toto označení vysvětlit? Ústavní soudce Vojtěch Šimíček to ve svém textu pro Respekt z 1. 11. 2019 vysvětluje takto: Slovo lež se přestalo používat. Říká se nepravda nebo v horším případě alternativní fakta. Nezřídka se (nejen) v českém mediálním prostoru setkáme s pojmem dezinformace (systematické či úmyslné klamání) či misinformace (neúmyslně nesprávná informace). (Pozn. red.: Obšírněji se těmto pojmům věnuje předchozí článek Svět dezinformací, s. 383–385.) Často jsou tyto dva pojmy uváděny v souvislosti s propagandou (cílené šíření informací a myšlenek). A důležitý je také pojem narativ, což je vyprávění, ve kterém se popis a výklad události nebo skutečnosti podřizuje určitému záměru.

Narativy

Mezi tradiční narativy, se kterými se můžeme setkat, můžeme zařadit ty, které se týkají např. Evropské unie, vlády ČR, onemocnění covid-19 či mezinárodní politické situace, zvláště v souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině.

Pro ilustraci můžeme uvést narativy, které se šířily v průběhu září 2022. Jsou to doslovné citace zachycené na sociálních sítích a v řetězových e-mailech:

— »Pryč s vládou! Na Václaváku se právem bouřili obyčejní lidé – žádná pátá kolona. Média lžou, premiér nás zesměšňuje. Jdeme dál!«

— »Vláda je nekompetentní, neschopná a neodborná. Jsou to lokajové EU a USA.«

— »Energie jsou drahé, vláda nemá žádný plán. Svými kroky z nás dělá nesuverénní stát.«

— »Rusko je neporazitelné a zvítězí. Dodržuje mezinárodní humanitární právo. Ukrajinská ofenzíva je neúspěšná. Sankce proti Rusku je třeba zrušit.«1

Sociální sítě

Rychlost šíření nejrůznějších informací pomocí sociálních sítí je řadí mezi nejsilnější nástroje dezinformátorů. Převažující sociální sítí je v našem prostředí Facebook. Na něm existuje nepřeberné množství skupin, které aktivně šíří nenávistné narativy, dezinformace a podněcují své členy k protisystémovým aktivitám.

 

Se začátkem konfliktu na Ukrajině jsme také mohli sledovat proměnu skupin, které vystupovaly proti vládním protiepidemickým opatřením a záležitostem okolo onemocnění covid-19, na skupiny, které obhajují a podporují kroky Ruské federace na Ukrajině a aktivně šíří válečnou propagandu. Například skupina Neočkovaní CZ SK se na začátku ruské invaze změnila na Pro mír. Ne válce.

Řetězové e-maily

Dominantní cílovou skupinou pro šíření dezinformací pomocí řetězových e-mailů jsou senioři. Uvádí se, že až každý pátý se aktivně podílí na jejich šíření a 40 % informace v nich vůbec neověřuje. Důvěřují odesílatelům; nejčastěji jde o jejich známé či příbuzné.2 Senioři však nejsou výhradními šiřiteli.

V e-mailech se často vyskytují výzvy k přeposílání, expresivní výrazy, vykřičníky apod. Vždy jde o zaručeně pravdivé informace, které údajně odhalují lži, konspirace a politické záměry různých osob a států. Měsíčně je zachyceno okolo 500 nových e-mailů, které obsahují dezinformace.

Weby

Z hlediska obsahu se na dezinformačních webech setkáváme s vysoce různorodým obsahem, nesoudržnými narativy a někdy až protichůdnou argumentací. V prvé řadě se jedná o prokremelský narativ postavený na dichotomii „hodného“ Ruska a zavrženíhodného Západu. S ním se někdy mísí argumentační linie hájící pozice Pekingu a jeho ekonomické zájmy.

Mezi přední české weby, které jsou považovány za šiřitele dezinformací, můžeme zařadit Aeronet, Protiproud, Česko bez cenzury, Voxpopuli blog, První zprávy, Czech free press, Exanpro či Skytá pravda. Zmíněné weby byly také „vypnuty“ na začátku března v souvislosti s válkou na Ukrajině. Toto rozhodnutí vzešlo od bezpečnostních složek státu. Zdůvodněním byla obecná bezpečnost státu.3 Informace zveřejňované na uvedených webových stránkách se cíleně nezakládají na pravdě a jasně podněcují nestabilitu ve společnosti. Jejich činnost je dlouhodobá a intenzivní, válka na Ukrajině jejich aktivitu ještě akcelerovala.

Čeští elfové

Detailněji se na přehled české desinformační scény můžete podívat v pravidelném monitoringu Českých elfů4, jejichž materiály byly využity i při přípravě tohoto textu. Čeští elfové monitorují aktivity, jejichž cílem je podpora zájmů Ruské federace nebo Čínské lidové republiky. Sledují facebookové skupiny, hromadné e-maily, weby a další zdroje.

Je to občanské hnutí, které mapuje, analyzuje a aktivně bojuje proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Volnou inspiraci našli v podobném hnutí Elfů z pobaltských republik, kteří už léta bojují proti ruským hybridním a dezinformačním operacím.

Obr.: cesti-elfove.cz

1 https://cesti-elfove.cz/wp-content/uploads/FB_01_09_22.pdf

2 https://www.e-bezpeci.cz/index.php/ke-stazeni/vyzkumne-zpravy/102-starci-na-netu-2017-2018/file

3 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-kdo-dal-pokyn-vypnout-dezinformacni-weby-stopy-miri-k-tajnym-sluzbam-191430

4 https://cesti-elfove.cz/