Main content

TÉMA: Dezinformace: Akademie mediální gramotnosti

MICHAELA ČAPKOVÁ michaela.capkova@sdruzenivia.cz

Pro knihovny je nezbytné umět rozpoznat dezinformaci. Téma dezinformací je pro ně důležité. Bývají totiž často jedním z prvních míst, ve kterých se malý čtenář s informacemi svázanými do knih seznámí. Tomuto účelu právě slouží Akademie mediální gramotnosti. To, že děti umějí pracovat s mobilem, ještě neznamená, že chápou text, který se k nim skrze obrazovku telefonu dostává, tvrdí Michaela Sehnalová z Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně.

A právě proto se ona a desítky dalších lidí zapojily do minulého ročníku Akademie mediální gramotnosti (AMG), ve kterém získávali znalosti o tom, jak funguje svět internetu a médií a jak se vyznat v záplavě protichůdných zpráv. V letošním roce je AMG opět otevřená, stejně jako školy a neziskové organizace. Je úplně zdarma a tentokrát se specializuje přímo na ty, kteří s dětmi a mládeží pracují.

Dětské oddělení Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně zdaleka nepůjčuje jen knížky. Je to živé centrum, ve kterém se pořádá řada akcí pro nejmenší i pro ty o něco starší – od pravidelných klubových setkání přes kreativní workshopy až po společné výlety. Jeho vedoucí Michaela Sehnalová se s mladými čtenáři pravidelně vídá a při setkáních si všimla, že i když jsou často velmi technologicky zdatní, mnohdy nerozumí informacím, které se k nim dostávají. My jako starší generace máme často pocit, že pokud dítě vyrostlo s mobilem nebo tabletem v ruce, všechno ovládá a zná. Ale práce s informacemi je založená na čtenářské gramotnosti – a tu je potřeba pěstovat, vysvětluje. To byl také jeden z důvodů, proč se do AMG přihlásila. Knihovníci jakožto informační pracovníci by měli umět s informacemi zacházet, měli by umět informace vyhledávat, posuzovat a ověřovat je. Myslím si, že pro knihovníka je práce se zdroji primární. Ať je to kniha, nebo internetový zdroj, je potřeba umět se v nich orientovat, dodává.

Pozitivní i odvrácená strana komunikačních technologií

AMG pořádalo Sdružení VIA, které se věnuje technologiím pro dobrou věc. Administruje třeba program TechSoup, který poskytuje veřejným knihovnám a neziskovým organizacím přístup k výhodnému softwaru a hardwaru, nebo Meet and Code, díky němuž knihovny a neziskovky mají možnost získat finance na programovací akce pro děti. K tomu si před dvěma lety přibralo projekt AMG, ve kterém se zabývá i nástrahami, které s sebou digitální komunikační nástroje nesou. Díváme se, jak technologie mohou pomoci neziskovkám také z pohledu dopadu na společnost. Do toho nám zapadá téma mediální gramotnosti, které je silně propojené s rozvojem technologií a hlavně prodlužováním dosahu, který umožňují, řekla pro Svět neziskovek ředitelka Sdružení VIA Radka Bystřická.

Nejvíce oceňované seznámení s ostatními účastníky

Minulý běh se věnoval tématům, jako byla výuka o dezinformacích nebo komunikační strategie proti fake news. Účastnilo se jej několik desítek lidí z celé ČR. Informace, které jsme dostali, byly přehledné, získali jsme spoustu materiálů, ze kterých můžu pořád čerpat. Kdykoliv potřebuji, tak se do nich podívám, vytvořím si z nich podklad třeba pro besedu s dětmi. Z Akademie těžím dodneška. A budu z ní těžit pořád, ohlíží se za absolvováním Akademie Michaela Sehnalová. Z AMG později vzešly samostatné projekty; v Jičíně takto během pandemie zorganizovali řadu besed pro děti. Úplně skvělý byl networking, s některými účastníky jsem v kontaktu a společně jsme dělali různé aktivity. Například jedna účastnice projektu přijela za námi a vedla seminář pro seniory, pochvaluje si Michaela Sehnalová.

Dvě setkání, deset workshopů a osm hodin konzultací

V tomto roce se otevírá nový ročník AMG, který se tentokrát bude zaměřovat vyloženě na ty, kteří pracují s dětmi a mládeží do 17 let. Vše v polovině října 2022 zahájilo úvodní seznamovací setkání. Následovat bude deset online workshopů na nejrůznější zajímavá témata. Účastníci se například dozvědí, zda a jak naše psychologické vlastnosti ovlivňují to, že podlehneme dezinformacím, nahlédnou pod pokličku české dezinformační scény nebo se seznámí s ověřováním informací neboli fact checkingem. A speciální péče bude věnována tématu vzdělávání. Workshopy budou probíhat online od října 2022 do března 2023. Následně budou mít přihlášení k dispozici osm hodin konzultací a mentoringu s odborníky. Společně s nimi budou probírat chystané projekty, získají od nich zpětnou vazbu nebo se dozvědí, s kým by mohli spolupracovat a kde získat finance a další informace. Vše bude ukončeno v květnu 2023 na závěrečném setkání. Určitě Akademii doporučuji, byla to skvělá zkušenost. Potkala jsem se s úžasnými lidmi, lektoři byli dokonalí, informace, které jsme získali, můžeme využívat dál a pracovat s nimi. Je to školení, které dá člověku hrozně moc, dodává Michaela Sehnalová.

Otevřeno pro knihovny, které se chtějí rozvíjet

Lektory jsou i tentokrát zakladatelka Genesis Aneta Bednářová, zakladatelka agentury Storyhunters a komunikační expertka Lucie Nemešová a mediální teoretik a praktik a mluvčí Českých elfů Bob Kartous. A jaké jsou podmínky pro přihlašování? Akademie je letos regionálně vymezená. Protože organizátoři chtějí znalost o médiích a informacích dostat i mimo centra, specializují se letos na Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj. V následujících ročnících se eventuálně soustředí na další kraje. Přihlášky je možné podávat pomocí webového formuláře na http://akademiemedialnigramotnosti.cz/. Celá AMG, včetně ubytování a stravy na setkáních, je zdarma. Knihovny, které se chtějí rozvíjet, chtějí pracovat s novými médii a hovořit o nich s dětmi, udělají rozhodně dobře, pokud se přihlásí, doporučuje Michaela Sehnalová z jičínské knihovny.