Main content

INSPIRACE: Bibliotrack Chucka Palahniuka 

„Bibliotrack“ je literárně-hudební pásmo, „soundtrack knih“ amerického postmoderního spisovatele Chucka Palahniuka. Vystoupení obsahuje průřez jeho tvorbou: krátké představení obsahu jednotlivých knih je doprovázeno písněmi vzniklými na jejich základě.

Chuck Palahniuk (* 1962) je současný americký postmoderní spisovatel. Věnuje se depresivním tématům na pozadí současné americké společnosti, mnohdy na hranici horroru. Čerpá ze svých vlastních frustrací a novinářské kariéry, jeho díla končí téměř vždy tragicky. Jeho romány zprvu nakladatelé odmítali jako příliš temné a depresivní, brzy se ale staly kultovními. Nejvýznamnějším dílem je jeho prvotina Klub rváčů (v originále Fight Club, 1996), zfilmovaná v roce 1999 režisérem Davidem Fincherem. Základním tématem téměř všech autorových knih je současná civilizace, znemožňující prosazení individuality jednotlivců a bránící dosažení smyslu života. Jeho romány mohou být pociťovány jako kontroverzní.

Kytarista a zpěvák českolipské kapely CzechOut Daniel Jandáč (* 1979) se rozhodl touto formou zhudebnit vybrané texty z knih. S tímto pásmem již vystoupil napříkald v MěK v Třebíči.

–red–